laatste nieuws van Green Accountants

Nieuws

Wil je op de hoogte blijven van alles omtrent ondernemen? Of het nu gaat om nieuwe ontwikkelingen, gewijzigde wet- en regelgeving of updates, op deze pagina plaatsen wij regelmatig nieuwsitems en artikelen die voor jou en jouw onderneming interessant kunnen zijn.

Donderdag 15 november

Eindejaarstips 2018

De Nederlandse Beroepsorganisatie Accountants (NBA) heeft ook dit jaar weer een overzicht met fiscale eindejaarstips opgesteld. 

Lees meer »
Dinsdag 6 november

Termijn insturen informatieformulier Afkoop of omzetting Pensioen Eigen Beheer verlengd

Bij afkoop of omzetting van pensioenrechten hebben directeur-grootaandeelhouders voortaan een jaar de tijd om het informatieformulier in te sturen. Dit staat in het besluit dat op 31 oktober 2018 is gepubliceerd in de Staatscourant. Het besluit maakt het ook mogelijk om (ex-)partners het informatieformulier alsnog te laten ondertekenen.

Lees meer »
Donderdag 1 november

WBSO voor 30 november aanvragen


Heb je een bedrijf dat ontwikkelings- en/of onderzoeksprojecten uitvoert en wil je de kosten voor R&D (Research & Development) verlagen? Dan kun je misschien gebruikmaken van de fiscale innovatieregeling WBSO (Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk).

Lees meer »
Dinsdag 2 oktober

Handboek Loonhefingen 4e kwartaal


De Belastingdienst heeft een nieuw pdf bestand van het Handboek Loonheffingen 2018 gepubliceerd.

Lees meer »
Donderdag 5 juli

Subsidie Praktijkleren aanvragen

Met de Subsidieregeling praktijkleren stimuleert het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap werkgevers om praktijkleerplaatsen en werkleerplaatsen aan te bieden. Dankzij de regeling kunnen leerlingen, deelnemers, studenten of werknemers die een beroepsopleiding volgen, zich beter voorbereiden op de arbeidsmarkt. Werkgevers beschikken hierdoor over beter opgeleid personeel.

Lees meer »
Donderdag 31 mei

De nieuwe minimumlonen per 1 juli 2018

Per 1 juli 2018 gaan de brutobedragen van het wettelijk minimum(jeugd)loon weer stijgen. De Staatscourant heeft onlangs de aangepaste bedragen gepubliceerd.

 

Lees meer »
Maandag 7 mei

Meimaand, vakantiegeldmaand

Bij de meeste ondernemingen wordt in de maand mei het vakantiegeld uitbetaald. 
Werknemers hebben recht op vakantiegeld van minimaal 8% van het bruto jaarsalaris van het afgelopen jaar. Waar moet je bij het uitbetalen van vakantiegeld zoal op letten?

Lees meer »
Dinsdag 17 april

De voorbereiding op de AVG

Niemand komt meer onder de AVG uit. De nieuwe wet, de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) is vanaf 25 mei van toepassing. De inhoud op zich is niet helemaal nieuw, het is een aanvulling op de Wet Bescherming Persoonsgegevens (WBP) en de meldplicht datalekken, en het bevat een aanscherping en meer gedetailleerde regelgeving. Vrijwel elke organisatie heeft er mee te maken. Bijvoorbeeld verwerking personeelsgegevens, registratie in een klantendatabase enz. 

Lees meer »
Dinsdag 27 maart

Handboek Ondernemen 2018

Voor iedereen die in Nederland een onderneming wil starten of al een onderneming heeft en daarbij zelf de administratie doet, is het Handboek Ondernemen 2018 een handig naslagwerk.

Lees meer »
Dinsdag 13 maart

Foutje in je btw-aangifte?

Heb je vorig jaar te weinig btw aangegeven? Herstel (en betaal) de gemaakte fout dan voor 1 april 2018. Dan betaal je geen belastingrente en meestal geen boete. Let erop dat je met ingang van 1 januari 2018  een correctie op je btw-aangifte ('suppletie') alleen nog digitaal kunt doorgeven.

Lees meer »
Donderdag 8 maart

Veranderingen inkomstenbelasting 2017 voor ondernemers

Het is weer tijd voor het doen van de aangifte inkomstenbelasting. Met ingang van 1 januari 2017 is een aantal wijzigingen doorgevoerd in de inkomstenbelasting die gevolgen kunnen hebben voor de belasting die jij als ondernemer moet betalen.

Lees meer »
Donderdag 22 februari

WBSO ontvangen in 2017? Geef dan voor 31 maart je realisatie door

Als je in 2017 WBSO hebt ontvangen, dien je voor 31 maart 2018 de gerealiseerde S&O-uren en eventuele kosten en uitgaven voor uw S&O-project door te geven aan de RVO.

Lees meer »
Donderdag 8 februari

Recht op loonkostenvoordeel? LET OP: per 1 januari 2018 belangrijke wijziging

Vanaf 1 januari 2018 heeft er een belangrijke wijziging plaatsgevonden in de loonkostensubsidies voor werknemers. De belangrijkste wijziging is dat de werkgever na indiensttreding van de werknemer, nog maar 3 maanden de tijd heeft om loonkostenvoordeel aan te vragen. Wordt deze niet op tijd aangevraagd,  ontvangt de werkgever in zijn geheel geen loonkostenvoordeel.

Lees meer »
Donderdag 18 januari

Waar moet je om denken bij de laatste btw aangifte van het jaar?

Het is weer tijd voor de laatste btw aangifte van 2017. In de laatste aangifte van het jaar neemt je een aantal afrekeningen op over het afgelopen kalenderjaar. De belangrijkste aandachtspunten op een rij.

Lees meer »
Donderdag 14 december

Wetswijzigingen vanaf 1 januari 2018

Een nieuw jaar dient zich aan. Als ondernemer krijg je vanaf 1 januari 2018 te maken met een aantal nieuwe en gewijzigde regels. Hier volgen de belangrijkste wijzigingen.

Lees meer »
Donderdag 30 november

Btw terugvragen bij oninbare vorderingen vanaf 2018

Als je klant een factuur niet (volledig) betaalt, kun je de btw terugvragen. Vanaf wanneer wordt een vordering als oninbaar aangemerkt en hoe vraag je dan de btw terug?

Lees meer »
Woensdag 15 november

Eindejaarstips 2017

De Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants (NBA) heeft ook dit jaar weer een overzicht met fiscale eindejaartips opgesteld.

Lees meer »
Donderdag 9 november

Btw aangifte corrigeren

Als je dit jaar of de afgelopen vijf jaar te veel of te weinig btw hebt aangegeven kun je een correctie op je btw aangifte (suppletie) indienen. Vanaf 1 januari kan dit uitsluitend nog digitaal.

Lees meer »
Dinsdag 31 oktober

WBSO nu aanvragen voor 2018

De afkorting WBSO staat voor Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk. Als je vanaf 1 januari 2018 gebruik wilt maken van de WBSO, moet je je aanvraag uiterlijk 30 november 2017 indienen. Voor zelfstandigen is dit 1 januari 2018.

Lees meer »
Vrijdag 20 oktober

Nieuwe minimumlonen per 1 januari 2018

Het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft de bedragen voor het wettelijk minimumloon (WML) voor werknemers per 1 januari 2018 bekend gemaakt en gepubliceerd. 

Lees meer »
Donderdag 12 oktober

De plannen van het nieuwe kabinet

Deze week werden de plannen uit het nieuwe regeerakkoord bekend. Met welke maatregelen krijg jij als ondernemer te maken?

 

Lees meer »
Dinsdag 3 oktober

Handboek Loonheffingen 2017

De Belastingdienst heeft een nieuwe versie van het Handboek Loonheffingen 2017 gepubliceerd, waarin alle wijzigingen tot en met 30 september 2017 zijn bijgewerkt.

Lees meer »
Dinsdag 26 september

Wijzigingen in de Arbowet

Per 1 juli 2017 is de Arbowet gewijzigd en met deze wetswijziging is ook de verplichting terug dat je als werkgever een contract moet afsluiten met een Arbodienst of Arbo-arts.

Lees meer »
Donderdag 21 september

Handhaving Wet DBA alleen op kwaadwillenden

ZZP'ers en opdrachtgevers hoeven zich tot 1 juli 2018 geen zorgen te maken over boetes en naheffingen als gevolg van de handhaving van de wet DBA. Dit heeft de Belastingdienst onlangs benadrukt.

 

Lees meer »
Dinsdag 5 september

Nieuwsbrief Loonheffingen 2018

De Belastingdienst heeft de Nieuwsbrief Loonheffingen 2018 met daarin alle informatie over nieuwe regels per 1 januari 2018 al gepubliceerd. De Belastingdienst wil hiermee werkgevers zo vroeg mogelijk informeren over alle veranderingen voor 2018, voor zover op dit moment bekend.

Lees meer »
Dinsdag 29 augustus

Bijtelling na de 60-maandstermijn

Per 1 juli van dit jaar verviel voor het eerst de 60-maandstermijn voor (lease)rijders die gebruik konden maken van een verlaagd bijtellingspercentage. Berijders voor wie de 60-maanden termijn afloopt vanaf 1 juli 2017, gaan meer betalen voor het privé gebruik van hun (lease)auto.

Lees meer »
Dinsdag 15 augustus

De fiets van de zaak

Deze week kwam de fiets van de zaak in het nieuws. De BOVAG pleit voor het afschaffen van de fiscale bijtelling van de fiets die door de werkgever ter beschikking wordt gesteld. Hoe zit het eigenlijk fiscaal met de (lease)fiets die door de werkgever ter beschikking wordt gesteld, wordt vergoed of verstrekt?

Lees meer »
Donderdag 13 juli

Bewaren van persoonsgegevens in het kader van de nieuwe privacywet

Op 25 mei 2018 gaat de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) in. Dit betekent dat binnen de hele Europese Unie dan dezelfde privacywetgeving van toepassing is. De Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp) geldt dan niet meer. Echter, onder de AVG zal dezelfde privacywetgeving gelden voor het bewaren van persoonsgegevens als nu. Hoe zit het ook al weer?

Lees meer »
Donderdag 22 juni

Vervangende leaseauto tijdens de vakantie

De Belastingdienst heeft met de Vereniging van Nederlandse Leasemaatschappijen (VNA) afspraken gemaakt om dubbele bijtelling bij tijdelijke vervanging van de kleinere of elektrisch aangedreven leaseauto te voorkomen. Dit kan handig zijn, bijvoorbeeld als de werknemer op vakantie gaat en een andere leaseauto mee wil nemen die een caravan of aanhanger kan trekken.

Lees meer »
Donderdag 15 juni

Wat moet je per 1 juli regelen in het basiscontract Arbozorg?

Per 1 juli 2017 verandert de arbeidsomstandighedenwet (arbowet). De aanpassingen aan de Arbowet hebben consequenties voor zowel werknemers, werkgevers als voor arboprofessionals. Een belangrijke aanpassing in de arbowet is het basiscontract.

Lees meer »
Vrijdag 9 juni

De nieuwe minimumlonen per 1 juli 2017

De brutobedragen van het wettelijk minimumloon en het minimumjeugdloon stijgen per 1 juli  2017. Verder gaat de leeftijd voor het wettelijk volwassenminimumloon van 23 naar 22 jaar. Het minimumjeugdloon voor 18 tot en met 21 jarigen gaat extra omhoog. 

Lees meer »
Dinsdag 30 mei

Subsidie Praktijkleren 2016 - 2017

Wil je een praktijkleerplaats of werkleerplaats bieden? Wellicht kom je dan in aanmerking voor de subsidieregeling Praktijkleren. De regering stelt subsidie beschikbaar voor bedrijven die werknemers in dienst hebben en begeleiden met een leer-werkovereenkomst. 
 

Lees meer »
Woensdag 17 mei

Per 1 juli geldt nieuwe betaaltermijn facturen

Met ingang van 1 juli kunnen grote ondernemingen geen langere betaaltermijn dan 60 dagen meer overeenkomen met MKB ondernemingen en ZZP'ers. 

Lees meer »
Dinsdag 9 mei

Radiocommerical Green Accountants

Op 9 mei veelvuldig te beluisteren: de radiocommercial van Green Accountants bij BNR Nieuwsradio!

Lees meer »
Woensdag 26 april

Handboek Ondernemen 2017

De Belastingdienst heeft het 'Handboek Ondernemen 2017' gepubliceerd voor iedereen die in Nederland een onderneming wil starten of al een onderneming heeft.

Lees meer »
Donderdag 20 april

Kan ik als werkgever gebruik maken van het lage-inkomensvoordeel (LIV)?

Sinds 1 januari 2017 kun je een vergoeding krijgen voor werknemers met een laag inkomen. Dit heet lage-inkomensvoordeel (LIV). De Belastingdienst keert de vergoeding automatisch uit. Je hoeft dus zelf geen aanvraag in te dienen. Door de loonkosten van deze werknemers laag te houden, word je gestimuleerd hen in dienst te houden of te nemen. 

Lees meer »
Dinsdag 11 april

MIT-regeling weer open

Innovatieve mkb-ers kunnen vanaf 11 april weer subsidie aanvragen via de Mkb-Innovatiestimulering Regio en Topsectoren (MIT). De MIT voorziet goed in de behoefte van het mkb om te kunnen innoveren, bleek uit een evaluatierapport.

Lees meer »
Woensdag 29 maart

Ben jij klaar voor je aangifte 2016?

Als ondernemer wil je snel aangifte inkomstenbelasting doen. Je aangifte staat al klaar in 'Mijn Belastingdienst' en moet voor 1 mei binnen zijn bij de Belastingdienst. Een goede voorbereiding voor het invullen en controleren van je belastingaangifte is het halve werk. De Belastingdienst heeft een checklist opgesteld waarmee je helemaal klaar bent voor je aangifte 2016!

Lees meer »
Dinsdag 21 maart

Aftrek zorgkosten

Als je zorgkosten hebt, mag je in je aangifte inkomstenbelasting 2016 bepaalde kosten aftrekken. Dit zijn de specifieke zorgkosten. Specifieke zorgkosten zijn ziektekosten zoals kosten voor medicijnen of kosten voor hulpmiddelen. Je moet aan bepaalde voorwaarden voldoen om deze zorgkosten te mogen aftrekken.

Lees meer »
Maandag 13 maart

Wet Uitfasering Pensioen Eigen Beheer

De Eerste Kamer heeft 7 maart ingestemd met de Wet uitfasering pensioen in eigen beheer en overige fiscale pensioenmaatregelen. Dit heeft grote gevolgen voor DGA’s en hun partners die pensioen in de BV hebben. 

Lees meer »
Dinsdag 7 maart

Handboek Loonheffingen 2017

De Belastingdienst heeft het Handboek Loonheffingen 2017 gepubliceerd. De informatie in het Handboek wordt het hele jaar door bijgewerkt. In 'versiebeheer' is te zien wat er is gewijzigd. Behalve een online versie is er ook een pdf versie te downloaden. Deze wordt elk kwartaal bijgewerkt.

 

Lees meer »
Dinsdag 28 februari

Vakantierecht en feestdagen

Werknemers hebben recht op vakantie met behoud van loon. Het wettelijk aantal vakantieuren per jaar is het aantal uren dat per week wordt gewerkt, vermenigvuldigd met 4. Extra toegekende vakantiedagen zijn de bovenwettelijke vakantiedagen. Daarnaast zijn in de cao en arbeidsovereenkomst afspraken vastgelegd over nationale en/ of christelijke feestdagen.

Lees meer »
Dinsdag 21 februari

Btw aangifte 2016 corrigeren voor 1 april 2017

Kom je er bij het opstellen van de jaarstukken achter dat je over 2016 te veel of te weinig btw hebt betaald? Dan moet je dit voor 1 april 2017 corrigeren.

Lees meer »
Donderdag 16 februari

Wetsvoorstel onredelijk lange betaaltermijnen MKB’ers en ZZP’ers aangenomen

Kleine leveranciers moeten binnen zestig dagen worden betaald door de grootbedrijven waaraan ze leveren. Bedrijven die deze maximumtermijn overschrijden, kunnen in de toekomst op een boete rekenen. De Tweede Kamer nam dinsdag het initiatiefwetsvoorstel van CDA en PvdA aan dat dit regelt.

Lees meer »
Dinsdag 7 februari

Nieuwe Arbowet: 5 aanpassingen

De Eerste Kamer heeft ingestemd met het wetsvoorstel om de Arbowet te wijzigen. Dit betekent dat de nieuwe Arbowet op 1 juli 2017 in gaat. De nieuwe Arbowet is vooral gericht op preventie: de regering wil beroepsziekten en arbeidsgerelateerde gezondheidsklachten zoveel mogelijk vermijden. De belangrijkste wijzigingen op een rij.

Lees meer »
Maandag 30 januari

WBSO in 2017

Als je voor jouw bedrijf speur- en ontwikkelingswerk (S&O of R&D) verricht kun je en deel van de loonkosten en overige kosten en uitgaven vergoed krijgen met de WBSO (Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk).

Lees meer »
Dinsdag 24 januari

Btw privégebruik zakelijke auto

In de laatste btw aangifte over het voorgaande jaar dient de btw over het privégebruik van de zakelijke auto te worden opgenomen. Hoe zit het ook alweer en waar moet je rekening mee houden?

Lees meer »
Donderdag 19 januari

Loonkostenvoordeel en tegemoetkomingen werkgevers 2017

Ben jij als werkgever goed op de hoogte van de sociale verzekeringsregelingen en tegemoetkomingen? Voor 2017 is een zestal wetswijzigingen doorgevoerd die kansen op een aantal tegemoetkomingen en loonkostenvoordeel bevatten.

Lees meer »
Maandag 9 januari

Wijziging teruggaaf btw bij oninbare vorderingen

Vanaf 1 januari 2017 gelden andere regels voor het aanmerken van een vordering als oninbaar en voor de manier waarop de betaalde btw kan worden teruggevraagd. Daarnaast geldt een aanpassing voor het terugbetalen van afgetrokken voorbelasting door het niet betalen van de vordering.

Lees meer »
Donderdag 22 december

Uitfasering pensioen eigen beheer uitgesteld

Staatssecretaris Wiebes heeft de Eerste Kamer gevraagd de stemming over het wetsvoorstel m.b.t. de uitfasering van het pensioen in eigen beheer uit te stellen. Hiermee wordt ook de ingangsdatum van de wet gewijzigd.

Lees meer »
Donderdag 15 december

Wetswijzigingen 2017

Als ondernemer kun je per 1 januari te maken krijgen met een aantal nieuwe wetten en regels op het gebied van belastingen, administratie en personeelszaken. We zetten de belangrijkste wijzigingen voor je op een rijtje.

Lees meer »
Dinsdag 6 december

Maak de balans op van je werkkostenregeling (WKR)

Tegen het einde van het jaar is het weer tijd om de balans op te maken van de werkkostenregeling. Zo weet je bijvoorbeeld of je je werknemers nog een kerstpakket kunt verstrekken uit de vrije ruimte. Even opfrissen, wat is de werkkostenregeling ook al weer en hoe zit het met de vrije ruimte en vrijstellingen.

Lees meer »
Maandag 28 november

Nieuwsbrief Loonheffingen 2017

De Belastingdienst heeft op haar site de  Nieuwsbrief Loonheffingen 2017 gepubliceerd. 

Lees meer »
Woensdag 23 november

Minimumlonen omhoog per 1 januari 2017

Per 1 januari 2017 zullen de bedragen van het wettelijk minimumloon worden verhoogd.

Lees meer »
Dinsdag 22 november

Stand van zaken Wet DBA

De handhaving op de wet DBA wordt opgeschort tot 1 januari 2018. Dit betekent dat ZZP’ers en opdrachtgevers tot die tijd en over die periode geen boete of naheffing krijgen. Deze maatregel geldt niet voor de zogenaamde 'kwaadwilligen'.

Lees meer »
Donderdag 17 november

Compensatie transitievergoeding

Werknemers die na 2 jaar ziekte ontslagen worden, houden het recht op tranisitievergoeding. De Ministerraad heeft onlangs ingestemd met het wetsvoorstel van minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, om werkgevers hiervoor te compenseren uit het Awf.

Lees meer »
Donderdag 10 november

Verbod inhoudingen minimumloon vanaf 1 januari 2017

Op 1 januari 2017 treedt het verbod op inhoudingen op het minimumloon in werking. Dit is geregeld in de Wet Aanpak Schijnconstructies (WAS).

Lees meer »
Donderdag 3 november

Fiscale Eindejaarstips 2016

Ook dit jaar heeft de Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants (NBA) weer een overzicht opgesteld met fiscale eindejaarstips. Een handig overzicht voor ondernemers, DGA's, werkgevers en -nemers met o.a. informatie over het einde van de scholingsaftrek, nu nog gebruik maken van de innovatiebox en tips over de btw.

Lees meer »
Maandag 31 oktober

Vanaf 31 oktober WBSO aanvragen voor 2017

Vanaf maandag 31 oktober kan er een WBSO-aanvraag ingediend worden voor 2017. Zelfstandig ondernemers kunnen op 1 januari 2017 nog een aanvraag indienen voor hun eigen S&O-uren. 

Lees meer »
Donderdag 27 oktober

Arbeidsvoorwaarden doorwerkende AOW'er

Bereikt een werknemer binnen uw organisatie de AOW-gerechtigde leeftijd, dan gelden er andere regels. Zo geldt er een afwijkende ketenregeling en hoeft de werkgever bij ziekte minder lang het loon door te betalen. Waar moet u nog meer rekening mee houden? 

Lees meer »
Woensdag 19 oktober

De btw en factuurvereisten

Op het moment dat uw organisatie een prestatie verricht of een dienst verleent, moet u een factuur uitreiken. Deze factuur moet volgens de wet aan een aantal eisen voldoen, zeker als er sprake is van een belaste prestatie en btw een rol speelt.

Lees meer »
Woensdag 12 oktober

Uitfasering dga-pensioen in 2017

Directeuren-grootaandeelhouders (dga’s) krijgen vanaf 1 januari 2017 drie jaar om fiscaal voordelig hun pensioen in eigen beheer af te kopen. Kunnen of willen ze dit niet, dan kan het dga-pensioen omgezet worden in een oudedagsverplichting.

Lees meer »
Woensdag 5 oktober

Wanneer reiskosten aftrekken van de inkomstenbelasting?

Gebruik je een auto voor je bedrijf? Of reis je op andere wijze? In sommige gevallen mag je je reiskosten aftrekken van de inkomstenbelasting. Hoe zit dit precies?

Lees meer »
Donderdag 29 september

Wijzigingen minimumloon 2017

De leeftijd waarop werknemers recht krijgen op het volledige minimumjeugdloon wordt stapsgewijs verlaagd vanaf 1 juli 2017. Tegelijkertijd wordt het minimumloon voor werknemers van achttien tot en met twintig jaar verhoogd. Als een werknemer in 2017 meer dan 40 uur per week werkt, moet hij dit meerwerk minimaal het minimumloon betaald krijgen

Lees meer »
Maandag 26 september

5 Praktische vragen (en antwoorden) over de werkkostenregeling

Hij bestaat al een paar jaar, maar leidt in de praktijk nog tot heel veel vragen: de werkkostenregeling. Hier een kleine greep uit een aantal praktische vragen. Met de antwoorden uiteraard.

Lees meer »
Woensdag 21 september

Prinsjesdag 2016: de belangrijkste maatregelen voor ondernemers

Het kabinet heeft op Prinsjesdag de begroting voor volgend jaar bekend gemaakt. Welke maatregelen zijn voor jou als ondernemer relevant? De belangrijkste punten op een rij.

Lees meer »
Donderdag 15 september

ESF-Subsidie duurzame inzetbaarheid

Van 14 tot en met 25 november kunnen werkgevers weer ESF-subsidie aanvragen voor projecten die gericht zijn op duurzame inzetbaarheid. 

Lees meer »
Donderdag 8 september

Stappenplan voor het beginnen van een eigen zaak

'Waar begin ik?' Dat is dé vraag die veel startende ondernemers zichzelf stellen als zij een eigen zaak willen beginnen. De algemene zaken voor je op een rij. 

Lees meer »
Woensdag 31 augustus

Aanzeggen: ook Whatsapp kan geldig zijn

Sinds 1 januari 2015 zijn werkgevers verplicht om de werknemer uiterlijk een maand van tevoren schriftelijk te informeren of de arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd (van langer dan zes maanden) al dan niet wordt voortgezet en zo ja, onder welke voorwaarden. Wat wordt verstaan onder een maand van tevoren? Wat wordt verstaan onder schriftelijk? En wat zijn de gevolgen indien er niet tijdig of niet schriftelijk wordt aangezegd? 

Lees meer »
Donderdag 25 augustus

De wijzigingen in de WGA

Vanaf 1 januari 2017 gaat de laatste fase van de BeZaVa in. Werkgevers die eigenrisicodrager zijn voor de WGA, zijn  ook verantwoordelijk voor de WGA-lasten en re-integratie van tijdelijke medewerkers. De aandachtspunten op een rij.

Lees meer »
Maandag 22 augustus

Thuiswerkende ZZP'er mag kosten huur woning aftrekken

Goed nieuws voor ondernemers die vanuit hun huurwoning werken: de Hoge Raad heeft bevestigd dat ze de volledige huur ten laste van de winst kunnen brengen. Ondernemers met een koophuis hebben - meestal - het nakijken.

Lees meer »
Woensdag 17 augustus

Regels voor delen vakantiedagen

Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft een factsheet gepubliceerd met daarin de regels voor het delen van vakantiedagen tussen collega’s. Volgens de factsheet bepaalt de werkgever of het overdragen van vakantiedagen binnen de organisatie mogelijk is. 

Lees meer »
Maandag 8 augustus

Voorkom naheffing voor auto van de zaak

Bij belastingcontroles wil de fiscus vaak naheffen over de auto’s van de zaak. Op het gebied van de loonheffingen zal het dan bijna altijd gaan over het wel of niet rekening houden met een bijtelling, maar ook voor de btw kan de Belastingdienst een naheffing voor de auto opleggen. 

Lees meer »
Woensdag 3 augustus

Topsporters en ondernemers: wat zijn de overeenkomsten?

De Olympische Zomerspelen gaan 5 augustus van start in Rio de Janeiro. Er zijn meer raakvlakken tussen topsporters en ondernemers dan je op het eerste gezicht zou denken. Van doorzettingsvermogen tot risico’s nemen en oplossingsgericht denken: Beschik jij over dezelfde eigenschappen als onze olympische helden?

Lees meer »
Donderdag 7 juli

Wijzigingen per 1 juli

Per 1 juli 2016 zijn, behalve wijzigingen op personeel gebied, nog een aantal wetswijzigingen in werking getreden. Zo is de wet die zorgt dat vanaf boekjaar 2016 een jaarrekening in de bedrijfsklasse micro of klein alleen nog maar digitaal gedeponeerd kan worden per die datum van kracht en kan de motorrijtuigenbelasting niet meer per jaar worden betaald. Hierna volgt een overzicht.

Lees meer »
Dinsdag 5 juli

Personele Wetswijzigingen per 1 juli

Op 1 juli 2016 is er weer een aantal wetswijzigingen ingegaan die invloed kunnen hebben op uw organisatie. Zorg dat u op de hoogte bent van de maatregelen die voor uw vakgebied van belang zijn. 

Lees meer »
Woensdag 29 juni

Andere auto van de zaak voor vakantie: bijtelling en 500 km grens

Werknemers die in een auto van de zaak rijden, willen voor de vakantie wel eens aan de werkgever vragen of ze voor die periode een andere auto mogen gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan de situatie dat er gebruik wordt gemaakt van een kleinere auto, maar voor de vakantie een station of SUV wel handig is. Of het geval dat men een elektrische auto rijdt, wat gezien de beschikbaarheid van oplaadmogelijkheden in het vakantieland toch niet zo handig is. Niet iedereen heeft hierbij de regels van de bijtellingsregeling altijd helder op het netvlies, wat voor onaangename verrassingen kan zorgen.

Lees meer »
Donderdag 23 juni

Ontslagaanvraag afgewezen? Drie opties

Als UWV een ontslagaanvraag afwijst, betekent dit niet direct dat de werkgever de werknemer in dienst moet houden. De werkgever heeft een aantal opties om alsnog tot ontslag te komen.

Lees meer »
Woensdag 15 juni

Ziek tijdens vakantie: hoe zit het ook alweer?

Wordt een medewerker ziek tijdens zijn vakantie, dan moet hij zich direct bij zijn werkgever ziek melden. Over de ziektedagen die geen vakantiedagen zijn, betaalt de werkgever het loon door. De aanspraak op vakantie wordt niet met de ziektedagen verminderd. Wel kan bij schriftelijke arbeidsovereenkomst of bij cao worden overeengekomen dat dagen waarop de werknemer niet werkt wegens ziekte, worden aangemerkt als vakantiedagen. Dit mag echter niet onbeperkt.

Lees meer »
Donderdag 9 juni

Datalekken: 5 vragen en antwoorden

In mei 2015 nam de Eerste Kamer de wet Meldplicht Datalekken aan. Deze ging 1 januari 2016 van kracht. De meldplicht kan verstrekkende gevolgen hebben voor organisaties, maar helaas is er nog vrij veel onduidelijk over de meldplicht. Vijf vragen en antwoorden over de meldplicht.

Lees meer »
Donderdag 2 juni

De nieuwe Ziektewet: wat verandert er voor ondernemers?

Met ingang van 1 januari 2017 wordt de premie voor de Werkhervatting Gedeeltelijk Arbeidsgeschikten (WGA) voor vast personeel samengevoegd met die voor medewerkers met een tijdelijk contract. Werkgevers kiezen of UWV de uitkering voor zieke medewerkers betaalt, of dat ze zelf de regie voeren over hun zieke medewerkers en dus kiezen voor eigen risicodragerschap. Vanaf 1 januari 2017 komen daar dus ook de flexmedewerkers bij.

Lees meer »
Donderdag 26 mei

Subsidie Praktijkleren studiejaar 2015 - 2016

Heeft of had uw bedrijf een werknemer in dienst die ook naar school gaat? Wellicht komt u dan in aanmerking voor de subsidieregeling Praktijkleren. De regering stelt subsidie beschikbaar voor bedrijven die werknemers in dienst hebben met een leer-werkovereenkomst (BBL) van het Vmbo, Mbo, Hbo, Promovendi en toio’s. Deze subsidie bedraagt maximaal EUR 2.700 per student per studiejaar. Voor werknemers korter dan een jaar in dienst, of niet een heel studiejaar schoolgaand, wordt de subsidie naar rato berekend.

Lees meer »
Donderdag 19 mei

Vakantiekrachten in dienst? Houd hier rekening mee

Hoe houd jij jouw bedrijf draaiend als jouw medewerkers (tegelijk) op vakantie gaan? Vakantiekrachten bieden je een zorgeloze zomer. Maar hoe ben je voor jongeren een interessante werkgever?  En hoe zit het ook alweer met de wet- en regelgeving rondom vakantiekrachten? 

Lees meer »
Woensdag 11 mei

MIT Regeling 2016

Vanaf 10 mei kunnen mkb’ers weer subsidie aanvragen binnen de Mkb-Innovatiestimulering Regio en Topsectoren (MIT). In de MIT Regio en Topsectoren werken het ministerie van Economische Zaken en de regio’s samen om nationale en regionale instrumenten zo veel mogelijk te harmoniseren en onderling te verbinden. Vaak blijkt dat de bijdrage vanuit de MIT-regeling nét dat steuntje in de rug is waardoor een innovatief project wél van de grond komt.

Lees meer »
Dinsdag 3 mei

Flexcontracten: zeven misverstanden over de WWZ

De meeste WWZ-regels rond flexibele contracten zijn vast wel bekend. Maar deze ook? Zeven misverstanden waardoor werknemers misschien minder flexibel ingezet worden dan wettelijk mogelijk is.

Lees meer »
Dinsdag 26 april

Zo regel je meewerkende kinderen fiscaal

Niet alleen de partner van een ondernemer kan meewerken in de onderneming, ook kinderen kunnen meewerken. Als ondernemer heb je verschillende fiscale mogelijkheden om dit meewerken financieel te regelen.

Lees meer »
Dinsdag 19 april

Ruimere BTW-vrijstelling voor zorgverleners individuele gezondheidszorg

Er is een nieuw besluit over de BTW-vrijstelling voor zorgverleners. Hierdoor zijn hun diensten bij de persoonlijke gezondheidskundige verzorging soms ook vrijgesteld van BTW als deze niet vallen onder de Wet BIG.

Lees meer »
Donderdag 14 april

Het nieuwe ZZP-modelcontract: dit zijn de aandachtspunten

De modelovereenkomsten voor ZZP'ers gaan in op 1 mei 2016. De Belastingdienst is begin april begonnen met het sturen van brieven naar iedereen die nu nog gebruikmaakt van een VAR-verklaring. De eerste ZZP-modelcontracten zijn inmiddels te vinden op de site van de Belastingdienst. In dit artikel lees je wat de belangrijkste aandachtspunten zijn van deze opvolger van de VAR.

Lees meer »
Donderdag 7 april

Subsidies en regelingen voor startende ondernemers

Als startende ondernemer ben je vaak vooral bezig met investeren in je bedrijf. Dat kost geld, maar gelukkig steunt de overheid ondernemersinitiatieven door starters de mogelijkheid te bieden om gebruik te maken van financiële voordelen. Een overzicht van de bekendste startersregelingen: 9 subsidies en regelingen voor startende ondernemers.

Lees meer »
Donderdag 31 maart

Het urencriterium: wat telt mee en wat niet?

Het urencriterium is van belang om bij de aangifte inkomstenbelasting voor fiscale voordelen - zoals aftrekposten - in aanmerking te komen. Je moet bijvoorbeeld minimaal 1225 uur aan jouw bedrijf hebben besteed. Lees hier voor wie het urencriterium geldt en wat alle voorwaarden zijn.

Lees meer »
Donderdag 24 maart

Onbelaste vergoeding dienstreis hoger in 2016

Als werknemers voor hun werkgever op reis moeten, mag de werkgever de kosten die zij daarvoor onderweg maken, onbelast vergoeden. Daar gelden wel maximumbedragen voor. Deze maxima zijn per 2016 verhoogd (update 1 april 2016).

Lees meer »
Donderdag 17 maart

Reparatie loonbelastingtarieven via wijziging in Regeling Loonbelasting- en premietabellen

Nieuw nettoloon per 1 april
De nieuwe tabellen voor de loonbelasting- en premieheffing die per 1 april 2016 gaan gelden, zijn opnieuw niet precies in lijn met de tarieven voor 2016. Maar voor deze afwijking is bewust gekozen...

Lees meer »
Donderdag 10 maart

1 april deadline voor eigenrisicodragerschap

Vrijdag 1 april is een belangrijke dag als uw organisatie eigenrisicodrager wil worden voor de WGA of ZW of het eigenrisicodragerschap juist wil stopzetten. Wijzigingen moeten namelijk vóór 1 april aan de Belastingdienst doorgegeven worden.

Lees meer »
Woensdag 24 februari

Sneller maandelijks opgaaf ICP indienen

Levert uw organisatie per kwartaal meer dan € 50.000 (was in 2015 nog € 100.000) aan goederen, dan moet er per maand een opgaaf intracommunautaire prestaties (opgaaf ICP) worden gedaan. De opgaaf ICP over januari moet dan dus eind februari bij de Belastingdienst binnen zijn.

Lees meer »
Woensdag 17 februari

Over het zorgverlof, vrijheid op de werkvloer en flexwerkers

De wereld staat niet stil. Ook de overheid niet met haar wetten en regels. Zo zijn er wijzigingen doorgevoerd rond het zorgverlof, waardoor een werknemer nu ook een kleinkind of goede vriend kan verzorgen. Krijgt het personeel nog meer vrijheid en geniet de flexwerker van meer zekerheid. Maar een gouden handdruk zit er niet in, wel een transitievergoeding.

Lees meer »
Donderdag 11 februari

Investeringsaftrek, ook voor jou?

De investeringsaftrek is een verzamelnaam van een aantal aftrekposten: de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA), de energie-investeringsaftrek (EIA), de milieu-investeringsaftrek (MIA). De RDA (Research & Development Aftrek) is met ingang van 2016 opgegaan in de afdrachtvermindering S&O (speur- en ontwikkelingswerk). De Zaak publiceerde een artikel over de investeringsaftrek met de bijbehorende bedragen en wanneer je hier gebruik van kunt maken.

Lees meer »
Woensdag 3 februari

VAR vervalt definitief vanaf 1 mei

De VAR vervalt defintief. De Eerste Kamer stemde 2 februari voor afschaffing per 1 mei aanstaande.

Lees meer »
Maandag 25 januari

Aftrek voor Onderzoek & Ontwikkeling (WBSO)

Met ingang van dit jaar is de oude RDA (Research & Development Aftrek) opgegaan in de Afdrachtvermindering speur- en ontwikkelingswerk. Voortaan wordt het fiscale voordeel via de loonheffing verrekend in plaats van via de winstbelasting. Zelfstandigen krijgen een vaste aftrek.

Lees meer »
Maandag 18 januari

Behandeling vervanger VAR weer uitgesteld

De invoering van de Wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties (DBA) roept heel wat vragen op.  In de Eerste Kamer zijn vooral het CDA en D66 kritisch over de nieuwe wetgeving.  De behandeling in de Eerste Kamer is daarom al eerder drie maanden uitgesteld. De staatssecretaris heeft nu aangegeven extra tijd nodig te hebben, omdat hij nog niet alle vragen van de Eerste Kamer heeft beantwoord. Behandeling en stemming in de Eerste Kamer staan nu gepland op 26 januari en 2 februari.

Lees meer »
Donderdag 14 januari

Alternatief VAR: vóór 1 februari eigen overeenkomst indienen

Als uw organisatie het contract met een zelfstandige zonder personeel (zzp’er) deze maand nog voorlegt aan de Belastingdienst, vertelt de fiscus vóór 1 april 2016 of er aan de regels is voldaan. De overeenkomst kan uw organisatie per e-mail toesturen aan de Belastingdienst.

Lees meer »

Volg ons ook via onze social media kanalen!

In de media
 
Onze radiocommercial op BNR