laatste nieuws van Green Accountants

Nieuws

Wil je op de hoogte blijven van alles omtrent ondernemen? Of het nu gaat om nieuwe ontwikkelingen, gewijzigde wet- en regelgeving of updates, op deze pagina plaatsen wij regelmatig nieuwsitems en artikelen die voor jou en jouw onderneming interessant kunnen zijn.

Donderdag 18 januari

Waar moet je om denken bij de laatste btw aangifte van het jaar?

Het is weer tijd voor de laatste btw aangifte van 2017. In de laatste aangifte van het jaar neemt je een aantal afrekeningen op over het afgelopen kalenderjaar. De belangrijkste aandachtspunten op een rij.

Privégebruik
Als je een bedrijf hebt, kan het gebeuren dat je ook privé gebruikmaakt van goederen of diensten van je bedrijf. Als je de btw over deze goederen of diensten eerder hebt afgetrokken als voorbelasting, moet je voor het privégebruik btw terugbetalen. 

Auto
Ook voor de auto van de zaak betaal je voor het privégebruik btw terug in de laatste btw-aangifte van het jaar. 

Belaste en vrijgestelde omzet
Heb je zowel omzet waarover je btw moet betalen, als omzet die is vrijgesteld van btw? Dan heb je waarschijnlijk kosten en inkopen voor zowel de belaste als de vrijgestelde omzet. Je maakt dan voor de aftrek van de belasting een inschatting van de uitgaven die je doet voor belaste omzet. De btw die je betaalt hebt over kosten en inkopen die je gebruikt voor belaste omzet, mag je aftrekken als voorbelasting. Aan het einde van het jaar bekijk je of deze inschatting klopt. Als je btw moet corrigeren, doe je dit in de laatste aangifte van het jaar. 

Personeelsvoorzieningen
Btw over personeelsvoorzieningen, giften en relatiegeschenken is beperkt aftrekbaar. Alleen als je per jaar per werknemer of relatie niet meer uitgeeft dan € 227, kun je de btw hierover aftrekken. Heb je meer uitgegeven en heb je de btw hierover afgetrokken als voorbelasting, dan corrigeer je dit in de laatste aangifte van de voorbelasting. 

Kleineondernemersregeling (KOR)
Maak je gebruik van de kleineondernemersregeling? Dan moet je na afloop van het jaar een correctie indienen als je:

  • in de loop van het jaar voorlopige verminderingen in je aangiften hebt toegepast 
  • in de loop van het jaar geen voorlopige verminderingen hebt toegepast, maar wel recht hebt op een vermindering

Verreken het bij te betalen of terug te ontvangen bedrag in uw aangifte over het laatste aangiftetijdvak van het betreffende jaar. Neem het bedrag op in ‘Vraag 5d ‘Vermindering volgens de kleineondernemersregeling’.

Wil je meer weten over btw of hulp bij je btw aangifte? Neem gerust contact op met Erwin Sikkes of Rudolf Ophof.

Bron: Belastingdienst 

Bekijk overige nieuwsberichten

Volg ons ook via onze social media kanalen!

In de media
 
Onze radiocommercial op BNR